Salam Perkenalan

Salam sejahtera diucapkan, saya dilahirkan berlatarbelakang dalam keluarga yang agak susah tetapi amat bersyukur kepada Allah s.w.t yang telah melanjutkan usia saya sehingga ke hari ini. Sepanjang perjalanan hidup ini, Allah s.w.t telah mengurniakan pelbagai ujian berupa nikmat, suka duka, ilmu kesedaran & keinsafan, lalai dan alpa pun ada.

Inilah yang dikatakan manusia yang serba kekurangan.

Kehidupan semasa hendak membesar, makan minum apa yang ada dan bercatu. Maklumlah ayah yang berpendapatan sebagai seorang guru dan bertanggungjawab menyara hidup seramai 20 orang semuanya (atuk, nenek, sepupu 2 mak ayah dan 13 adik beradik), ayah yang pada ketika itu mula mencetuskan idea untuk mengumpulkan orang-orang melayu untuk bersatu. Setahu saya bermulanya politik melayu ini pengasasnya dari guru di Batu Pahat dan menapak secara berperingkat sehingga mendapat pengaruh yang lebih besar iaitu dibawa ke pengetahuan dan keperlantikan ketua yang lebih berpengaruh ketika itu ialah Dato' Onn Jaafar yang pada ketika itu beliau menjawat jawatan sebagai Pegawai Daerah Batu Pahat. Kesibukan ayah untuk memberi fahaman kepada orang-orang melayu untuk bersatu padu dan berpersatuan, sedikit sebanyak memberi kesan kepada kehidupan kita sekeluarga. Pendapatan ayah yang tak seberapa tambahan pula hendak dibelanjakan sebahagian untuk persatuan. Hanya makanan asas disediakan seperi beras, gula, garam, asam dan jagung kering (untuk dicampur dengan beras semasa memasak nasi). Itulah erti permulaan untuk hidup. Bersyukurnya kami tak merungut atau mengeluh. Tambahan pula ayah sungguh tegas dan berdisiplin orangnya.

Oleh itu, saya menulis blog ini untuk berkongsi pendapat dan pengalaman untuk kebaikan kita bersama. Insyallah...

Wednesday, September 3, 2008

resepi kerabu kerang malinja

2 kg kerang- direbus ambil isinya
5 biji lada merah
10 biji cili padi
2batang serai dimayang halus
5ulas bawang putih
2 biji bawabg besar dimayang halis
3 biji limau kasturi
2 sudu gula pasir
3sudu kerisik kelaqpa
1 cawan kacang tanah yang telah di tumbuk
2 sudu makan sos tiram
5 batang kacang botol dimayang halus
200 gram tauge
200 gram kelapa parut yang telah disangan(digoreng garing tanpa minyak)
daun selasih
garam secukup rasa

cara membuatnya
-------------------
1. lada merah, cili padi, bawang putih dan serai di tumbuk halus
2. gaulkan bahan no 1 tadi dengan kerisik,sos tiram gula,garam dan air perahan limau kasturi
3.masukkan kerang, gaul rata kemudian masukkan kacang botol yang telah dimayang ,tauge dan daun selasih
4.masukkan kacang tanah dan kelapa goreng , gaul rata dan sedia
dihidangkan.

No comments: