Salam Perkenalan

Salam sejahtera diucapkan, saya dilahirkan berlatarbelakang dalam keluarga yang agak susah tetapi amat bersyukur kepada Allah s.w.t yang telah melanjutkan usia saya sehingga ke hari ini. Sepanjang perjalanan hidup ini, Allah s.w.t telah mengurniakan pelbagai ujian berupa nikmat, suka duka, ilmu kesedaran & keinsafan, lalai dan alpa pun ada.

Inilah yang dikatakan manusia yang serba kekurangan.

Kehidupan semasa hendak membesar, makan minum apa yang ada dan bercatu. Maklumlah ayah yang berpendapatan sebagai seorang guru dan bertanggungjawab menyara hidup seramai 20 orang semuanya (atuk, nenek, sepupu 2 mak ayah dan 13 adik beradik), ayah yang pada ketika itu mula mencetuskan idea untuk mengumpulkan orang-orang melayu untuk bersatu. Setahu saya bermulanya politik melayu ini pengasasnya dari guru di Batu Pahat dan menapak secara berperingkat sehingga mendapat pengaruh yang lebih besar iaitu dibawa ke pengetahuan dan keperlantikan ketua yang lebih berpengaruh ketika itu ialah Dato' Onn Jaafar yang pada ketika itu beliau menjawat jawatan sebagai Pegawai Daerah Batu Pahat. Kesibukan ayah untuk memberi fahaman kepada orang-orang melayu untuk bersatu padu dan berpersatuan, sedikit sebanyak memberi kesan kepada kehidupan kita sekeluarga. Pendapatan ayah yang tak seberapa tambahan pula hendak dibelanjakan sebahagian untuk persatuan. Hanya makanan asas disediakan seperi beras, gula, garam, asam dan jagung kering (untuk dicampur dengan beras semasa memasak nasi). Itulah erti permulaan untuk hidup. Bersyukurnya kami tak merungut atau mengeluh. Tambahan pula ayah sungguh tegas dan berdisiplin orangnya.

Oleh itu, saya menulis blog ini untuk berkongsi pendapat dan pengalaman untuk kebaikan kita bersama. Insyallah...

Wednesday, May 28, 2008

Masakan Zaman Remaja dan Keluarga

Saya memang minat memasak dan menjamu orang serta sahabat makan. Khasnya keluarga yang agak besar bilanganya iaitu seramai 8 orang (anak 6 suami/isteri). Berikut ialah sebahagian daripada menu yang dihidangkan untuk keluarga.

1) Nasi Lemak (Biasa dan Berlauk)
2) Nasi Minyak
3) Nasi Jagung
4) Nasi Tomato
5) Nasi Beringin
6) Nasi Kuzi (Ayam dan Daging)
7) Nasi Kismis Kacang Dal
8) Nasi Beryani
9) Nasi Kerabu
10) Nasi Ambang
11) Lauk Beryani (Ayam dan Daging)
12) Lauk Beryani (Ikan /Udang/Kambing)
13) Acar Rampai
14) Acar Serani
15) Acar Buah (Jeruk)
16) Ikan (Sweet and Sour)
17) Nasi Ayam
18) Roti Jala
19) Roti Canai/Perata
20) Popia (Goreng/Basah)
21) Mee Rebus/Bandung/Kari Tulang/Hailam/Goreng /Soto
22) Mee Hoon Soto/Goreng/Hailam
23) Kueh Tiau Goreng/Hailam
24) Makaroni Bakar
25) Lempeng Kelapa/Kosong (Plain)
26) Sambal Tumis Ikan Bilis/Kerang/Ikan
27) Tahu Sumbat @ Sambal Kacang
28) Sayur Nangka dengan Perut Lembu Masak Lemak
29) Sup Kaki Lembu
30) Bubur Lambuk

Ade lagi masakan yang belum saya senaraikan. Cukup setakat ini dahulu...

No comments: